nieuws

Wij beschikken voortaan over een moderne bloeddrukmeter voor honden en katten

Dierenartsenpraktijk Grensland blijft investeren in nieuwe apparatuur om de kwaliteit van de geneeskunde voortdurend te verhogen. En dan gaat het niet enkel om het genezen van zieke dieren, maar vooral de mogelijkheden om aan preventieve geneeskunde te doen breiden uit. Dat wil zeggen dat we gezonde, vaak oudere, dieren gaan screenen op bepaalde ziektes terwijl ze er nog geen symptomen van hebben. Niet alleen in de humane, maar ook in de diergeneeskunde nemen dergelijke onderzoeken een steeds belangrijke plaats. Dit komt doordat vroegtijdig opsporen en behandelen een zeer groot effect kan hebben op levensverwachting en -kwaliteit.

Door de aankoop van onze bloedanalysetoestellen, konden we al zelf screenings van bloedstalen uitvoeren om verborgen aandoeningen te detecteren. En nu breiden we dat dus uit met de mogelijkheid om bloeddruk te meten bij honden en katten. Dit onderzoek is relatief simpel en goedkoop, maar kan van groot belang zijn bij sommige categorie├źn van pati├źnten:

* oudere katten: 1 op 6 katten ouder dan 7 jaar heeft last van een verhoogde bloeddruk, dit stijgt naar 1 op 3 bij een verminderde nierfunctie en 1 op 4 bij een overactieve schildklier (twee veel voorkomende aandoeningen bij oudere katten).

* honden met diabetes of cushing: bij deze twee aandoeningen komt ook vaak hypertensie voor.

* erg zieke dieren of bij narcose: in deze gevallen moeten we soms opletten dat de bloeddruk niet te laag wordt.

Heb je vragen over deze gezondheidsscreeningen via bloedonderzoek of bloeddrukmeting? Praat erover met je dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse controle en enting van je huisdier.